Вести

„Михољски сусрети села” у недељу у Читлуку

Манифестација “Михољски сусрети села” под покровитељством Министарства за бригу о селу а у организацији општине Сокобања, биће одржана у селу Читлук у недељу 17. октобра. Циљ ове манифестације, која се финансира бесповратним средствима ресорног министарства, је да се сачува традиција у селима и подстакну млади да остану на својим огњиштима. Поред активирања људи из локалне заједнице, овај догађај је од великог значаја за обогаћење друштвеног и спортског живота мештана сокобањских села а са друге стране даје велики допринос неговању традиције и очувању културно-историјског наслеђа.
Манифестација је подељена на два дела, спортски и културно-забавни и почиње у 14 часова окупљањем учесника и такмичењима у спортским дисиплинама.

У спорстком делу сусрета , становници Читлука, Раденковца, Новог Села, Језера, Николина, Блендије, Дугог Поља, Врела, Сесалца, Милушинца, Богдинца, Левовика и Церовице такмичиће се у више дисиплина: скок у даљ из места, бацање камена са рамена, трка у џаковима, надвлачење конопца. За најбоље предвиђене су медаље и захвалнице а за посетиоце који нису спортског и такмичарског духа биће приређен одговарајући културни програм.

У културно-забавном делу манифестације наступиће културно-уметничка друштва, а биће организована и такмичења у причању здравице, музицирању, рецитовању шаљиве народне поезије и игранка.

За све учеснике манифестације обезбеђена је вечера и бесплатан превоз до места одржавања манифестације и назад до куће.

Ова иста манифестација биће одржана и 24. октобра у селу Бели Поток где ће се такмичити становници овог и следећих села: Ресник, Поружница, Трубаревац, Врбовац, Рујевица, Жучковац, Јошаница, Трговиште, Врмџа, Мужинац и Шарбановац.

Организатори истичу да Туризам у Сокобањи, као привредна делатност има дугу традицију и значајан је за укупни привредни развој општине Сокобања, а за сеоска подручја може да чини основ за развој, што је и један од циљева организације манифестације „Михољски сусрети села”. У постојећој туристичкој понуди општине Сокобања манифестација „Михољски сусрети села“ може да има велики допринос повећању обима туристичке потражње, посебно према природним и антропогеним вредностима сокобањских села.

Izvor SOKOpres