Вести

Средњошколци заинтересовани за добровољно служење војног рока

Који су изазови, бенефити и предности добровољног служења војног рока са оружјем јуче су имали прилику да чују и сокобањски средњошколци на промоцији која је одржана на кошаркашком терену. О детаљима у вези са начином пријављивања и осталим важним информација потенцијалне војнике упознао је пуковник Ненад Марковић, начелник Регионалног центра Министарства одбране Ниш.
– Годину дана уназад и нешто мало више Министарство одбране интезивно ради на промоцији добровољног служења војног рока са оружјем. То је једини начин попуне наших ратних јединица за сада. Оно што је повољност, у односу на неки претходни период, то је да је Министарство одбране подигло новчана примања или такозване плате војницима који се пријаве на добровољно служење војног рока, и оне сад износе негде око 38.000 динара – истиче пуковник Марковић и додаје да будући војници више не морају да се пријављују надлежним референтима у општинским канцеларијама, већ то могу да учине и електронским путем преко портала Е-Управа и на шалтерима Поште Србије.

Добровољно служење војног рока је ствар афинитета, али и патриотизма и родољубља, сматра наш саговорник.

– Нека знања која се стекну у војсци остају за цео живот. Нека пријатељства која се стекну, такође, не могу се мерити са другим пријатељствима. Трећи разлог би наравно био стицање знања, вештина, навика које су врло значајне за младог човека да може да помогне себи, својој породици касније, па на крају, и свом народу служећи часно у јединицама војске, а након тога и да буде спреман да се супротстави садашњим и неким будућим изазовима, ризицима и претњама по безбедност наше државе – додаје пуковник Ђорђевић.

Има заинтересованих средњошколаца

Након јучерашње промоције неки средњошкoлци већ су изразили жељу да се нађу у редовима Војске Србије. Један од њих је и Милош Миливојевић.
– Заинтересован сам за добровољно служење војног рока. Од малена ме привлачи војска и све те њихове обуке. Поготову сада ова савремена војска и било би лепо да будем део војске – каже Миливојевић.

И његов друг из разреда Света Ђорђевић слично размишља.

После ове промоције ми се свиђа оно што нуди војска и препоручио бих свакоме ко има године да се пријави за војску. Свиђају ми се ове вежбе што раде и способности које уз помоћ њих стичу и то сам хтео од малена – каже нам овај средњошколац.

Обавезу служења војног рока Влада Републике Србије укинула је одлуком из 2010. године, а од наредне, 2011, служење војног рока је искључиво на добрoвољној бази.

Извор СОКОпрес