Вести

У недељу обележавање општинске славе Свете Тројице

Председник општине Сокобања Миодраг Николић позвао је све становнике општине Сокобања и госте да у недељу, 4.јуна, сви заједно обележе општинску славу Свету Тројицу.

У осам часова ујутру у храму Светог Преображења Господњег, свештенство сокобањске цркве служиће свечану литургију. Након тога, око пола десет, формира се свечана литија која ће проћи центром града од цркве до зграде Општине, где ће у десет часова бити обављено сечење колача.

Српска православна црква и верници Свету Тројицу славе у спомен на силазак Духа Светога на апостоле. Пошто се овај велики догађај одиграо педесети дан после Васкрсења Христовог, и празник се увек слави педесетог дана после празника Васкрса, па стога увек пада у недељу. Овај празник се зове још и Духови и Силазак Светог Духа на апостоле. Празнује се три дана, а цркве су окићене зеленим гранчицама и посуте травом. На дан Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет Духа Светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли су кренули по свету да шире Христово учење. Хришћани овај празник славе и као дан рођења Цркве.

Извор: СОКОпрес