Вести

27. априла одржана XXII седница Скупштине општине Сокобања

На јучерашњем заседању Скупштине општине Сокобања потврђен је мандат одборнику Синиши Милошевићу, пољопривреднику из села Језеро, са изборне листе Социјалистичке партије Србије.
Одборници су усвојили Извештај о раду председника општине и Општинског већа у прошлој години, као и о раду Правобранилаштва и Општинске управе у истом периоду. Одборници су усвојили и Извештај о раду Туристичке организације Сокобања за прошлу годину у коме стоји процена ове организације да је у 2021. години у бањи боравило 180.000 туриста који су остварили преко 830.000 ноћења. Како је појашњено Сокобања је у тој години остварила око 10 одсто српског промета у домаћем туризму.

Представници народа су се позитивно изјаснили о извештајима о раду у прошлој години више установа чији је оснивач локална самоуправа, као што су Центар за социјални рад, Народна библиотека „Стеван Сремац“, Спортско-рекреативни центар „Подина”.

У извештају Центра за социјални рад се истиче да недостају хранитељске породице са територије општине Сокобања и да је у прошлој години неку врсту социјалне помоћи примало 3.000 особа.

НОВИ - СТАРИ ДИРЕКТОРИ И ПОВЛАСТИЦЕ ЗА ЦИВИЛНУ ЗАШТИТУ

Неколико сокобањских установа чији је оснивач локална самоуправа је данас добила нове челне људе, односно дошло је до њиховог реизбора.
Скупштина општине је на данашњој седници именовала за директора Јавног комуналног предузећа „Напредак” Ану Вељковић, дипломирану економисткињу из Сокобање, која је и до сада као вршилац дужности директора била на челу овог колектива.

Након данашњег именовања први човек Центра за социјални рад и даље остаје Владимир Павловић, дипломирани правник из Сокобање. Њему је био истекао мандат директора.

И у наредне четири године на челу Туристичке организације Сокобања биће досадашњи директор Љубинко Миленковић, дипломирани економиста из Сокобање.

Одборници су подржали и предлог да припадници, њих 20, јединице цивилне заштите добију одређене градске привилегије. Туристичка организација омогућиће бесплатан улазак на све манифестације и концерте чији је организатор, Спортско-рекреативни центар „Подина” донираће бесплатан улазак у Аква парк и коришћење теретане, а Народна библиотека „Стеван Сремац” омогућиће бесплатно учлањивање, док ће Јавно комунално предузеће „Напредак” обезбедити им бесплатно паркирање.

НОВЕ ЦЕНЕ УСЛУГА СРЦ "ПОДИНА"

Представници сокобањског локалног парламента су на данашњој седници усвојили ценовник улазница и услуга Аква парка „Подина” којим се одређује да целодневна улазница кошта од 400 до 600 динара зависно од категорије старости, полудневна од 300 до 500, седмодневна од 1.500 до 2.500, а месечна од 2.500 до 3.500 динара. Дневни најам лежаљке је 100 динара, а деца до две године имају бесплатан улаз.

Ово је, како је казано, прво повећање након две године и оно је минимално када су у питању деца. До промене цена је дошло због раста свих трошкова инпута неопходних за рад ове установе.

До промена у ценовнику је дошло и код коришћења фудбалских терена, као и коришћења теретане. Дневна улазница за теретану биће 200 динара, недељна карта је 700, а месечна 1.500 динара.

ПОПУЛАЦИОНЕ МЕРЕ И ТРОШЕЊЕ ЈАВНИХ ПРИХОДА

Најновијом Одлуком сокобањског општинског парламента проширен је обим права породици са децом и финансијска подршка за подстицање рађања деце.
Право на новчану помоћ имају незапослене породице у трајању од годину дана у износу од 10.000 месечно. Право на једнократну новчану помоћ од 50.000 за свако новорођено дете имају родитељи, ако један од њих има најмање годину дана пребивалиште на територији општине Сокобања.

Један од партнера мора такође да има једногодишње пребивалиште на подручју општине како би пар могао да користи помоћ од 50.000 за сваки започет поступак вантелесне оплодње. Осим тога потребна је одређена медицинска документација.

Одборници су усвојили неколико одлука о утврђивању програма коришћења средстава од неколико такси. Од боравишних такси планирано је 23 милиона динара, у односу на прошлогодишњих 18 милиона. Прикупљена средства користиће се за промоцију туризма и организацију манифестација. Средства која буду приходована од накнаде за коришћење природног лековитог фактора, у висини од 2,5 милиона користиће се за одржавање јавних зелених површина.

У овој години планирани су општински буџетски приходи од коришћења шума и шумског земљишта, односно од такси од посечених стабала у индивидуалним шумама, у висини од 1,8 милиона динара. Средства ће бити утрошена за одржавање излетишта, стаза и санитарну сечу. Питање одржавања шума је изазвало интересовање одборника, који су затражили да општина има активнију улогу у заштити и очувању сокобањских шума.

Извор - СОКОпрес