Вести

Бројне еколошке поруке са данашње акције: Бринимо о Бованском језеру, подручју са великим богатством живог света

Дан планете Земље Сокобањци су обележили на најбољи могући начин – акцијом чишћења сокобањске стране Бованског језера, локације која својом лепотом мами посетиоце. Акцији коју су организовали локална самоуправа, јавне установе и предузећа и Сокобањско еколошко друштво, прикључио се велики број грађана, тако да је за планирано време обала очишћена и спремна за будуће посетиоце. Одавде је и упућен апел да о овом језеру више бринемо, али и позив надлежнима да спрече нелегалне активности које су овде у великој мери заступљене.

У локалној самоуправи кажу да су се одлучили да Дан планете Земље обележе симболичном акцијом чишћења, због тога што је Сокобања прва еколошка општина која носи епитет и Зелено срце Србије.

– Општина се труди да у сарадњи са својим јавним предузећима, јавним установама овакве акције спроводи 365 дана у години и да оправдамо управо овај епитет ‘Зелено срце Србије’, да га одржимо и у наредним годинама. Да оправдамо звог чега се гости враћају у Сокобању, а то су очувана и нетакнута природа и животна средина – рекао је за Сокопрес председник општине Миодраг Николић, који је данас учествовао у акцији чишћења обале Бованског језера.

Он је најавио да ће се овакве акције организовати у будућем периоду, као и да ће се трудити да се редовно одржавају сва излетишта.
– У претходном периоду бавили смо се чишћењем депонија, опремили смо наше Јавно комунално предузеће новом механизацијом за изношење смећа, опремили смо Сокобању мноштвом контејнера. Отпочели смо систем рециклаже, што иде мало теже. Морамо још више укључити грађане и едуковати људе – рекао је Николић, додајући да је ту потребна помоћ удружења и еколошког друштва.

Председник Сокобањског еколошког друштва, једног од организатора данашње акције, указао је на богатство Бованског језера када је живи свет у питању.

– Данас се налазимо на Бованском језеру – мрестилишту. То је иначе подручје са највећим богатством живог света на територији општине Сокобања, где је забележено, између осталог, више од половине свих врста птица које живе на територији Републике Србије – истакао је Владан Димитријевић.

Он је упозорио и да је ово подручје под великим негативним притиском људи. Због тога је упутио апел да се о Бованском језеру у будућности води више рачуна.

– Ради се ту и о великом излову рибе, излову мрежама, имамо проблем са дивљим депонијама, са нелегалном градњом, са отпадним водама из Сокобање, значи бројни су проблеми. Можда је ово, данашњи дан, добра основа за почетак једне веће бриге о овом језеру. Ево ја испред еколошког друштва упућујем апел свима који могу да утичу и којима је то задужење, општинским и републичким инспекцијама, јавним предузећима, Србијаводе, да ето у наредном периоду крену озбиљније да чувају овај део и да брину о њему 365 дана годишње – рекао је први човек Сокобањског еколошког друштва.

Оно што су акцијаши данас пронашли у природи, поред пластике и папира, биле су и тоалетне даске, комади беле технике, лавабои, као и делови намештаја, попут старих столица. По речима Стефана Одрића, инспектора за заштиту животне средине у Сокобањи, очишћена је дивља депонија ка Трубаревцу, обала Бованског језера, односно сокобањска плажа и десна страна пута ка Алексинцу.

Поред тога што је Бованско језеро, погодно место за одмор и рекреацију, оно је превасходно вештачка акумулација направљена за потребе водоснабдевања општине Алексинац 1986. године. Скоро сва од 72 алексиначка насеља конзумирају ову воду која се претходно филтрира у Фарбици воде „Бресје” у Суботинцу.

Извор СОКОпрес