Вести

Дан општине Сокобања – 21. јун

Како је првобитно било планирано, у Сокобањи је данас требало да буде врло свечано, али су због ванредне ситуације сви планирани догађаји око обележавања Дана општине отказани.
Статутом општине Сокобања 21. јун је одређен као Празник (Дан) општине, а овај датум је одабран због значаја не само за Сокобању, већ и за целу Србију, због тога што представља сам почетак организованог туризма у нашој земљи.

На данашњи дан, према грегоријанском календару, 1837. године, у канцеларији кнеза Милоша у Крагујевцу издат је први туристички ваучер, којим се заставник Лазаревић упућује у Сокобању на “одмор и употребу лековите воде”. Овај документ декларише Сокобању туристичким местом са најдужом традицијом организованог туризма у Србији, а оригинал се чува у Историјском архиву Шумадије у Крагујевцу.

Након овог историјског догађаја, и данас Општина Сокобања улаже максимум људских и техничких напора да својим грађанима омогући услове за живот и рад оптималног квалитета, а својим гостима пријатан боравак у Сокобањи.

− Својим суграђанима желим најпре добро здравље, а Дан општине је још једна прилика да изразим дубоку захвалност за подршку и разумевање коју добијамо од вас. Наравно, сигурно је да се дешавају грешке, али трудимо се увек да исте исправимо и да радимо најбоље што умемо и можемо, а све то у корист развоја наше Сокобање и добробит свих грађана − истакао је поводом Дана општине Сокобања председник Миодраг Николић.

У овој бањи под Озреном надају се лепом времену током лета, а самим тим и богатом културном и забавном лету.

Извор : СОКОпрес