Вести

Дан општине Сокобања обележаваће се три дана

Обележавање Дана општине Сокобања ове године трајаће три дана и то 20. ,21.и 22. јуна. Поводом обележавања 186 година од почетка организованог туризма у Сокобањи и Србији, када је написан први српски ваучер и Дана општине Сокобања, локална самоуправа и Туристичка организација Сокобања (ТОСБ) припремили су богат културно-уметнички програм.

Првог дана у уторак 20.јуна у 12 часова обележавање Дана општине почеће доделом признања најбољим ученицима Средње школе „Бранислав Нушић” у хотелу „Моравица” након чега ће бити отворена изложба „Андрић у Сокобањи”. Истог дана са почетком у 19 часова Аматерско СБ позориште одиграће представу „Моја жена се зове Борис”.

У среду 21. јуна на сам Дан општине Сокобања у хотелу „Моравица” са почетком у 12 часова биће одржана Свечана седница Скупштине општине Сокобања. У 18 часова за љубитеље фудбала један леп спортски догађај, Финале купа Сокобање утакмица између ФК Требич и ФК Озрен биће одиграна на „Подини”. Манифестациони односно ревијални део на Летњој позорници „Врело” са почетком у 20 часова отвориће Дечји хор „Соколићи” након чега следи концерт Ане Станић и Иване Петерс.

Трећег дана обележавања Дана општине у четвртак 23. јуна у биоскопу „Моравица” са почетком у 12.30 часова биће додељена признања најбољим ученицима Основне школе „Митрополит Михаило”. У 20 часова такође у биоскопу за све љубитеље комедије стенд ап шоу Крушевац гета – Краљица Снежана прва.

Концерт и представе су дар општине Сокобања свим мештанима и туристима тако да је улаз слободан.

Да подсетимо, 21. јун је веома значајан датум не само за Сокобању већ и за туризам у нашој земљи, јер је тог дана 1837. године, написан први ваучер, којим је заставник Лазаревић из Крагујевца упућен на одмор и употребу лековите воде у Сокобању. Овај документ декларише Сокобању туристичким местом са најдужом традицијом организованог туризма у нашој земљи. Оригинални документ чува се у Историјском архиву Шумадије у Крагујевцу.

Извор: СОКОпрес