Вести

Из заборављене бушотине топла вода за аква парк

Аква парк је јуче почео са радом, а посетиоци ће се од ове сезоне купати у топлијим базенима. То се посебно односи на дечији базен у ком је вода била најхладнија. Овде прича не стаје, већ тек почиње и то захваљујући активирању једне бушотине која је, како кажу, дуго стајала у запећку. Након много година и испитивања, минерална сумпоровита вода из бушотине претворена је у изузетно здраву и питку воду која се сада користи за базене у аква парку, а од наредне године и као вода за пиће.

Стеван Шарчевић, који је радио надзор над елаборатом о експлоатацији бушотине, каже да је бушотина ИБ4 на Подини урађена 1981. године као продукт истраживања за изналажење хладне воде за водоснабдевање Сокобање. Поред ње, урађено је још пет бушотина, али све су имале минералну топлу сумпорну воду. Бушотина је заборављена, а становници су ту воду користили за лечење кожних болести.

‒ С обзиром да по закону сумпоровита вода не може да се користи за водоснабдевање или за пуњење базена, дошло се на идеју још 2008. године да се ова бушотина стави у погон за питку воду и да се затим искористи за будући аква парк. Међутим, бушотина је била незаштићена и свашта је падало у њу тако да сам је затворио и она је ћутала до пре пар месеци ‒ рекао је Шарчевић.

На иницијативу општине Сокобања, односно председника Миодрага Николића и заменика Владимира Миловановића, започет је пројекат ревитализације бушотине. Након интензивних испитивања, применом најсавременијих метода и издвајањем сумпора из воде, добијена је питка вода изузетних карактеристика. Урађене су хемијске анализе у Зајечару и Београду. Базени су напуњени водом, а завршне радове заједно са представницима фирми које су радиле на преради и довођењу воде до аква парка обишла је Оља Денић, шеф кабинета председника општине.

Извођач радова је E.W.E. ECOSYSTEMS d.o.o. из Београда, а пројектант фирма „Хидро Aлфаˮ из Сокобање. Сарадници на овом пројекту су „DINOTECˮ немачка фирма која је радила систем за пречишћавање вода и који хлорише воду електролизом „MESERˮ који је био задужен за дегазаторску јединицу.

Температура воде на самој бушотини је 24,3 степена, после целог третмана температура воде која улази у аквапарк је 23,6 степени, што значи да ће вода у базенима бити топлија и што је посебно битно, само ће се овом водом пунити и допуњавати базени, односно неће више бити коришћена вода из водоводне мреже, као до сада. Према речима пројектанта Зорана Милосављевића, власника фирме „Хидро Алфаˮ наредне године, дакле у другој фази експлоатације ове бушотине, пречишћена и охлађена вода биће усмерена ка граду, односно прикључена на водосистем Сокобање што ће знатно утицати на количину воде у летњим месецима и на њен притисак у високим зонама, које су често остајале без воде.

Сама технологија прераде воде је, према речима Шарчевића, врло занимљива и уникатна. Биљана Радивојевић из фирме „DINOTEC SRˮ каже да се вода хлорише помоћу електролизе.

‒ Ми смо имали ту част да овде уградимо уређај за производњу хлора и соли, у питању је немачка технологија и то су еколошки производи. Користи се само кухињска со у таблетама и струја. Поред тога и значајно се смањују финансијски трошкови, тако да је и економски исплативо. Надам се да ћемо имати прилике да уградимо уређај већег капацитета за потребе читавог аква парка и да ће корисници бити задовољни ‒ рекла је Радивојевић.

Извор: СОКОпрес