Вести

Министарка здравља Даница Грујичић обишла поплављена подручја и све здравствене установе у Сокобањи

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић обишла је јуче поплављена подручја у општини Сокобања, заједно са председником општине Сокобања Миодрагом Николићем, његовим замеником Владимиром Миловановићем и њиховим тимом.Министарка Грујичић је обишла најугроженија домаћинства у насељу Чаир и у Чубурској улици, оштећени пут у Николинцу, амфитеатар испред Туристичке организације Сокобања који се плави након сваке јаче кише као и клизиште на Бањици.

Влада Републике Србије је наиме усвојила одлуку о проглашењу елементарне непогоде у укупно 56 локалних самоуправа широм Србије, као и да се све информације о насталим штетама централизују и прикупљају на једном месту, у секретаријату Владе. Након овог обиласка,министарка Грујичић поднеће извештај Влади Републике Србије, како би се комплетно сагледале потребе и могућности у вези са санацијом начињене штете, као и за превентивно деловање, а са циљем спречавања поновног плављења.

У разговору са министарком Грујичић становници поплављених кућа истакли су да су све службе у Сокобањи правовремено реаговале, Ватрогасна служба, полиција, ЈКП „Напредак”, ЈП „Зеленило”, Црвени крст, представници Руске хуманитарне помоћи као и председник општине Миодраг Николић и његов заменик Владимир Миловановић. Сви они су се након позива мештана брзо организовали и излазили на терене где су даноноћно дежурали.

Србијанка Марковић из насеља Чаир каже да је вода ушла пола метра у све просторије, да су оштећени кућни апарати и да је сада свуда муљ.

‒ Први талас када је наишао ватрогасци, комуналци, полиција то су се сви били ангажовали и спасили су нас и тад нам није ушла вода стављали су џакове са песком и најлоном. У мом дворишту три ноћи и два дана две пумпе су радиле и док нису задњу кап воде исцрпили нису изнели пумпе и дежурали су и дању и ноћу и свака им част ‒ рекла је она.

Министарка Грујичић обећала Сокобањи нову Дечију болницу за плућне болести

Председник општине Сокобања каже да су заједно са министарком здравља обишли сваку кућу захваћену поплавама, попричали са људима и да ће општина Сокобања заједно са Владом Републике Србије у наредном периоду и што краћем року помоћи свима.

МИНИСТАРКА ГРУЈИЧИЋ ОБИШЛА И СВЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ У СОКОБАЊИ

Министарка здравља Даница Грујичић је у оквиру своје јучерашње посете општини Сокобања обишла и све здравствене установе. Она је истакла да је добро што на територији општине Сокобања нема лекара ни медицинских сестара и техничара на евиденцији Националне службе за запошљавање.

− У Сокобањи видим велики ентузијазам, пре свега код својих колега, али и код свих људи који живе и раде овде и то је оно по чему су мале средине боље од великих и ја се искрено надам да ће бити све више и више људи који ће се одлучивати да остану у оваквим срединама ‒ рекла је Грујичић.

Председник општине Миодраг Николић истакао је да је проф. др Грујичић прва министарка здравља која је након три деценије обишла све здравствене установе у Сокобањи.

‒ Министарка је попричала са сваким радником, сагледала све проблеме како пацијената тако и запослених, опремљеност самих објеката и могућност санације. Сагледавши све аспекте, министарка је рекла да су ово реални проблеми који се могу превазићи и да ће ресорно министарство максимално изаћи у сусрет како би се унапредиле здравствене услуге у Сокобањи ‒ каже Николић.

Председник Николић каже да се као лекар на челу општине труди да помогне у решавању проблема које здравствене установе имају и при томе истакао значај сарадње Општине са директорима свих здравствених установа на територији Сокобање и Министарством здравља.

Славиша Антонијевић, директор Дома здравља Сокобања истиче да је министарка веома заинтересована за развој примарне заштите и да су приликом обиласка амбуланте у бањи Јошаници, разговарали о унапређењу сеоских амбуланти, односно враћању сеоских лекара. Поред тога, министарка Грујичић је обећала да ће учинити све да најсавременији рендген апарат, који је ова здравствена установа недавно добила, што пре почне да се користи.

‒ Ми смо имали чиме да се похвалимо, пре свега оним што смо добили од ресорног министарства, а то је рендген апарат и санитетско возило. Што се тиче те опремљености недостаје нам сада један ултразвучни апарат, тако да смо и то поменули министарки, а оно што је ургентније су проблеми са грејањем које смо имали од ове зиме и имамо чврсто обећање министарке да ће се и то ускоро решити ‒ рекао је Антонијевић.

Министарка Грујичић је обишла и Специјалну болницу „Озрен”, као и очно одељење, Специјалну болницу „Сокобања” са Вилом „Ботом”.

МИНИСТАРКА ЗДРАВЉА ПРОФ. ДР ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ ОБЕЋАЛА СОКОБАЊИ НОВУ ДЕЧИЈУ БОЛНИЦУ ЗА ПЛУЋНЕ БОЛЕСТИ

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић је приликом обиласка Специјалне болнице „Сокобања” и Виле „Бота” закључила да постоји велика потреба за изградњом новог дечијег одељења, односно Дечије болнице.

‒ Ја ћу заиста реферисати председнику Вучићу да је потребно направити нове зграде, јер оно су зграде у којима је толико високо отишла вллага да мислим да је потпуно непотребно даље улагање и да је много боље направити нову болницу за лечење тих малих наших пулмолошких боленсника којих ће, бојим се, бити све више и више, посебно због загађености у градовима ‒ рекла је министарка.

С обзиром да део болнице и плаца припада ПИО Фонду, проф др Грујичић је рекла да ће разговарати са Николом Селаковићем, министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, како би и он посетио Сокобању и уверио се у то да је овде потребно направити нову болницу.

Ивана Филиповић в.д директора Специјалне болнице „Сокобања”, изразила је велико задовољство што је министарка Грујичић посетила ову здравствену установу и истакла да овакву посету од стране једног државног званичника, који је читав дан провео у Сокобањи, до сада нисмо имали.

‒ Што се тиче Специјалне болнице „Сокобања”, пресрећни смо због тога што је министарка уочила потребу за изградњом новог Дечијег одељења, односно нове дечије болнице. Уз њена обећања и уз наш труд, надам се да ћемо ускоро сви видети нову дечију болницу за плућне болести, можда у близини Новог Завода на овој локацији ‒ рекла је др Филиповић.

Иначе, услед невремена на територији општине Сокобања и објекти ове здравствене установе су због велике количине атмосферских падавина и бујичних потока, претрпели извесну штету, која ће такође у наредном периоду, средствима ове болнице и ресорног министарства, бити санирана.

Извор: СОКОпрес