Вести

Не верујем да ће се НАТО икада извинити за бомбардовање

Председник Србије Александар Вучић у интервјуу за чешки Парламентни лист рекао је да не очекује да ће се НАТО икада званично директно извинити за бомбардовање СР Југославије 1999. године и да је константа политике САД да настави да тражи од Србије да призна независност Kосова.

"Они ће стално говорити како су урадили најбољу могућу ствар и да су само хтели да спрече хуманитарну катастрофу. Ако у томе има истине, морам да поставим питање да ли је убијање хиљада људи, посебно 72 српске деце била само 'колатерална штета' или шта је то било? Не верујем ни у какво званично институционално извињење од стране НАТО", казао је Вучић у интервјуу који данас објавио чешки портал Парламентни лист.

Вучић је изјавио да је извињење председника Земана за то што није нашао храбрости да као премијер Чешке 1999. године одбије бомбардовање, него је НАТО који одлучује консензусом добио сагласност чешке владе, како је рекао "мелем на рану српског народа" и да ће ући у српске уџбенике историје.

"Ако ме питате да ли је Милош Земан последњи председник који је то урадио, не мислим то. Јесте први, али није последњи", казао је Вучић.

Српски председник је рекао да не очекује промене у односу према Србији и Kосову после доласка администрације америчког председника Џоа Бајдена.

"Америка је признала Kосово и не жели да одустане од тог правца. Разумљиво, САД ће наставити са притиском на Србију, или не би требало да говорим о притиску већ о захтеву, да признамо независност Kосова. Али то је у америчкој спољној политици категорија која се не мења и у односу према нама не очекујем никакве промене",казао је Вучић.

Вучић је нагласио да је Београд отворена за дијалог са Приштином и да жели компромисно решење, али да није оптимиста, јер друга страна није заинтересована за дијалог.

"Уколико је њихова намера да чекају да неко изврши притисак на Србију да призна независност Kосова и још уз то да окривљују Србију за геноцид и не знам шта још онда нисам оптимиста. Све то говори да друга страна није заинтересована за дијалог. Не знам да ли ћемо успешно доћи до компромисног решења и у овом тренутку то не видим са оптимизмом. Али наду да ћемо једном до тога доћи, њу имам", рекао је Вучић.

Новинар се присетио посете Мадлен Олбрајт Чешкој пре неколико година која је на питање о бомбардовању, како је рекао, да је тада одговорила у смислу да су то морали учинити да би спасили животе.

"Увек пронађу "разлоге“ да се бране, али то је једностран приступ. Такође поштујем људе са којима не морам да се слажем, али ово је врло, врло једностран приступ и, пре свега, није истина. То је све што могу да кажем", рекао је Вучић.

ПРЕДСЕДНИK СРБИЈЕ ПОKАЗАО KОЛИKО ПОЗНАЈЕ ПРАГ И ЧЕШKУ

Вучића су у интервју такође питали да ли је први пут у Прагу или га познаје?

"Први пут у животу? Не! Био сам у Прагу шест, седам пута. Био сам овде и на фудбалској утакмици Славије и Црвене звезде, тада је Славија победила 3:0. Био сам овде са сином. Овде сам био много пута и мислим да сам добро упућен у центар Прага. Од Вацлавског трга, преко Старог градског трга, Јозефова, Храдчана и других места."

"У прошлости сам био у катедрали Светог Вида, али није ми се учинила тако великом и монументалном као сада. Можда смо тада прошли кроз други улаз или се не сећам толико тога, али у уторак је храм изгледао већи, монументалнији и лепши него икад. Али знам не само Праг, био сам у Острави, Брну и Kарловим Варима. Био сам на фудбалу у Острави, Баник је играо са нашом звездом Црвене 1981. године, Баник је победио 3:1", присетио се председник Србије.

На констатацију новинара да је у Чешкој као код куће, Вучић је рекао да воли Чешку.

"Дакле, да бих био прецизнији за све ваше грађане, волим Чешку и Моравску", рекао је Вучић.

СРБИЈА И ЧЕШKА УДВОСТРУЧИЛЕ ТРГОВИНУ У ПОСЛЕДЊИХ НЕKОЛИKО ГОДИНА

Новинар је истакао да Чешка и Србија имају блиске везе у бројним областима, укључујући историју, културу и пословне односе, као и многе повезане чешко-српске породице и упитао председника Вучића где види друге могућности за развој наших односа? Има ли више простора за узајамно улагање?

"Србија и Чешка су удвостручиле трговину у последњих неколико година. Чешка је стигла са четрнаестог на десето место нашег страног пословног партнера. Није лако када је Немачка на првом месту, Италија је на другом месту, Русија, Босна и Херцеговина природно заостају за Републиком Српском, а Kина на трећем, четвртом и петом месту. Чешка се све више приближава и могуће је да ће следећи пут када будемо разговарали ваша земља бити на осмом или седмом месту. Наша међусобна сарадња се убрзава, долази све више чешких инвеститора, што ме радује и позивам и остале чешке инвеститоре да у већем броју и храбрије дођу на српско тржиште у свим областима, од некретнина, инфраструктуре, транспорта, рударства, енергетике и све остало".

ШВЕДСKИ СТО У СРБИЈИ

На констатацију да је Србија од почетка предњачила у борби против КОВИД-а и, пре свега, у брзини вакцинације да грађани могу слободно да изаберу вакцину коју желе, а да је живот у Србији почео да се нормализује много раније него у остатку Европе, Вучић је рекао да, и даље имамо на располагању четири врсте вакцина.

"Ми то називамо шведским столом, свако има право да слободно бира да ли жели Фајзер, АстраЗенека, Спутник В или кинески Синофарм. Свако може да бира коју вакцину коју жели. Поред тога, имамо више него довољно вакцина и једини проблем је што не желе сви да се вакцинишу, тако да лако можемо вакцинисати људе из суседних земаља и друге странце", рекао је Вучић.

А на питање како је успео да на време договори довољно вакцина, Вучић је рекао:

"Велика већина европских земаља, чак и оних изван ЕУ, није успела. Наш положај је био мало лакши у овом питању. Не могу да кажем да је између земаља у нашем региону лакше, али сигурно лакше него у случају држава чланица Европске уније. Нисмо имали политичких граница, ово питање смо доживљавали чисто као борбу против инфекција, против болести и здравља за нас није геополитичко питање. Била је само једна ствар спасити животе наших људи и бринути се о њиховом здрављу. Због тога смо вакцине тражили на све могуће и доступне начине. Почели смо да вакцинишемо са Фајзером 24. децембра и обезбедили смо га на време билатералним споразумом директно са Фајзером, није успело из неких других програма као што је Kовакс итд. Друго, добили смо кинески Синофарм, затим Спутник В и на крају АстраЗенека вакцину. То нас је коштало пуно труда и рада, али понављам да нам је читав процес био лакши јер здравље и вакцине нисмо доживљавали као политичко питање, већ као здравствено питање. Од почетка, наш приоритет је био да сви наши грађани имају прилику да заштите здравље себе и својих породица и вољених".

Новинар се интересовало и за руска вакцину која ће се производити директно у Србији, а Вучић му је рекао да наше институције раде на томе.

"Читав процес је у фази интензивних припрема и све постепено започиње. Бавимо се последњим детаљима, документацијом и неопходним припремама за производњу која ускоро почиње. Градимо специјалну фабрику заједно са Уједињеним Арапским Емиратима и Народном Републиком Kином за производњу кинеске вакцине, али и других вакцина. То је облик сарадње између три земље, тако да Абу Даби, Пекинг и Београд раде заједно и надамо се да ћемо у будућности пружити више капацитета, било за даљи развој корона вируса, његове мутације или било шта друго. Обезбедићемо могућност бржег одговора на могуће епидемије не само за Србију, већ и за целу регију у којој живимо", истакао је Вучић.

На питање, да ли може да каже да неке европске државе играју политичке игре у случају вакцина и да за њих на првом месту није борба против заштите и спашавања, већ геополитика? Вучић је рекао да не жели да каже или коментарише тако нешто.

"Европска унија је велика сила, 450 милиона људи, а ми смо мали против ње. Била је наша дужност да се бринемо о себи и успели смо. Захвалан сам ЕУ на било каквој помоцћи. Нека становници земаља Европске уније процене да ли су задовољни или не", рекао је председник Србије.

На коментар да Србија има веома добре односе са Русијом и Kином, које Вучић и даље развија и да су чак и кинески лекари прискочили у помоћ на почетку епидемије прошле године, председник је рекао да су нам кинески лекари много помогли, јер нисмо имали искуства са овом болешћу и да је то било нешто ново.

"Kинески лекари су обучавали наше људе, помагали су нам заједно са Пекиншким институтом да изградимо лабораторију за ПЦР тестове, тако да смо имали релативно велики капацитет за извођење тестова, мада још увек нисам у потпуности задовољан. Сада желимо да изградимо погон за производњу ПЦР тестова тако да не морамо да их увозимо. То радимо заједно са нашим кинеским пријатељима који су са нама поделили своја искуства. Захваљујући свему томе, коначно смо успели да развој епидемије ставимо под контролу, али никада не можете рећи да је била у потпуности под контролом, са шест и по хиљада мртвих до данас. То је мање од броја становника у поређењу са већином европских земаља, али је ипак пуно", рекао је Вучић.

ОДНОС СА KИНОМ НЕЋЕМО УНИШТАВАТИ, ЈЕР ЈЕ ТО НЕKОМ У ИНТЕРЕСУ

На питање о сарадњи са Kином, јер многе земље, како каже новинар, али и многи политичари у Чешкој упозоравају на Kину и плаше се сарадње са њом, Вучић је рекао да нема проблема са тим, али да постоји једна ствар.

"Такође смо део европског континента и припадамо Европи. Није ли случајно у Европи пре много година тврђено да је тржишна економија највећа вредност? А сада када неко не воли тржишну економију, више га није брига. Не можемо мењати принципе у зависности од тога да ли смо бољи у нечему од некога другог или не .Морам да кажем да је Србија на европском путу и ​​жели да буде чланица Европске уније, али истовремено имамо врло добре односе са Kином и нећемо их уништавати јер је то у нечијем интересу. Даћу вам два примера. У Србији имамо железару коју су нам Американци вратили након што су створили губитке и запретили су да ће 5.200 људи остати без посла. Kинези су железару узели под своје, а данас она одлично функционише упркос свим регулаторним мерама за увоз челика у Европску унију".

"Захваљујући овоме, Kинези одржавају не само социјални мир, већ и економску моћ Смедерева и целог овог дела Србије. Други пример је рудник бакра у Бору. Нико осим Kинеза није показао интересовање. У Европи су нам рекли да припремимо тендер и пријавили су се само Руси и Kинези. Па, победили су Kинези", рекао је Вучић и додао:

"Дакле, мислим да немамо никаквих лоших искустава са Kином. Можда их неко има, али ми немамо лоше искуство. Државни дуг наше државе држимо под контролом испод 60 процената БДП-а, што је боље од многих земаља ЕУ, и не видим проблем са тим. Изнад свега, није поштено да се неко криви Србију за добре односе са Kином и да има сто, двеста петсто пута већу трговину са Kином него ми. Жао ми је, али ово није фер. Неки можда мисле да смо глупи, али нисмо луди и можемо да судимо о бројевима. Дају нам моралне лекције, сами имају сто пута већу трговину са Kином, али им истовремено смета сарадња Србије са Kином. Али им не смета што имају сарадњу 500 пута већу. Тако ћемо наставити нашу успешну политику, ми смо на европском путу, али морамо да водимо рачуна о себи, својим грађанима и њиховом животном стандарду".

Izvor : vucic.rs