Вести

Одржана 40. седница СО Сокобања

27. Јуна је одржана 40. седница Скупштине општине Сокобања на којој је било 25 тачака дневног реда. Одборници су у оквиру прве тачке усвојили завршни рачун Буџета општине Сокобања. Одлучено је и да се у уз леву страну улице Светог Саве постави 11 мањих монтажних објеката. То ће бити пословни објекти, са наменом трговинске делатности за које нису предвиђени посебни хигијенско-санитарни и противпожарни услови. У простору се не могу изводити било какви додатни радови осим радова на постављању подлоге за мање монтажне објекте и партерног уређења око објеката. Њиховим постављањем, које ће вероватно почети на јесен након завршетка главне туристичке сезоне, биће уређен овај део улице.
Одборници су једногласно усвојили и Одлуку о предлогу Владе Републике Србије, да пренесе општини Сокобања у јавну својину, без надокнаде део објекта у улици Светог Саве, односно пословни простор у коме се сада налази апотека, са припадајућим подрумским простором, како би општина Сокобања могла ту сместити и чувати слике академског сликара Милуна Митровића, које је он оставио у легат нашој општини. Постојећи објекат у коме су тренутно смештене слике уметника Милуна Митровића, налази се у поступку реституције, неуслован је за чување наведених уметничких дела велике вредности. Пренос посебних делова објекта за који се тражи пренос права јавне својине, омогућио би општини Сокобања одговарајући простор за смештај наведене поставке и адекватно и безбедно чување уметничких дела.

Општина Сокобања и ове године наградиће најбоље ђаке основне школе „Митрополит Михаило”, односно све ученике од другог до осмог разреда који су ове године завршили разред са свим петицама. Сви ће добити поклон ваучере у износу од 10.000 динара oдећe, школске опреме, опреме за спорт и рекреацију, ранчеве, торбе, играчке и слично. Ваучери се могу искористити у свим спортским радњама које су удаљене до 70 километара од Сокобање. Након окончања набавке ОШ „Митрополит Михаило” Сокобања, обезбеђује простор и термин за поделу поклон ваучера, које додељује председник општине Сокобања.

Већином гласова, досадашњи вд Центра за културу „Сокобања”, Далиборка Стевановић дипломирани педагог из Алексинца, која је била једини кандидат на конкурсу изабрана је за директора поменуте установе културе.

Одборници су усвојили и пет тачака које су биле у оквиру допуне дневног реда, а односиле су се на измене цена услуга ЈКП „Напредак”. У образложењу стоји да су измењене цене паркинга и давања техничких услова и прикључака на водоводну и канализациону мрежу због стопе инфлације, повећања цена минималне зараде, као и повећања трошкова пословања. Цене погребних услуга су измењене, такође због свега напред наведеног, као и због званичних података КОМДЕЛ-а по којима већина комуналних предузећа у овој области има веће расходе од прихода и остварује губитке. Ценовник услуга возила и одлагања смећа на депонију измењен је на основу повећања цена енергената, трошкова одржавања депоније, одржавања прилазног пута депоније, трошкова одржавања возила и цена резервних делова који су вишеструко повећани посебно у 2022. години.

Седница је била одржана у сали Скупштине општине Сокобања.

Извор: СОКОпрес