Вести

Посао председника да буде уз свој народ

Енергетика је једно од кључних питања садашњости и зато је председнику посао да обиђе Kостолац и рударе, истакао је јуче председник Србије Александар Вучић.

“Ја да ископам данас угаљ, ако бих морао могу, али служило би само у маркетиншке сврхе. Дошао сам да охрабрим и подржим људе који раде овде“, објаснио је Вучић одговарајући на питање која је сврха његове посете и да ли је у светлу енергетске кризе било потребно да се он укључи како би се криза превазишла.

Рекао је да не може да буде стручан за фудбал, кошарку, позориште, биоскопе и термоелектране, али је посао председника да буде уз свој народ, своје рударе када им је најтеже, када се води непримерена кампања против њих.

“Једно је када тражите одговорност, а друго када их потцењујете. Ту сам да пружим подршку да будем са њима, и за време великих празника, да укажем људима колико важан посао обављају за земљу“, објаснио је он.

Указао је да на дневном нивоу има много састанака што се енергетике тиче, јер она постаје једно од кључних питања.

“Зато је председнику Србије место да буде овде. Питали сте раније зашто нисам био у неком селу, а обишао више села од свих председника од 1945-е, обишао сам села, места, заселака. То је посао председника“, рекао је он.

Вучић је указао да се у Kостолцу гради блок Б3, на месту где три деценије није било озбиљних инвестиција.

“Неки су били 12 година на власти а да нису ништа урадили. Поносан сам што то дижемо, мораћемо да радимо на новим коповима. Да имамо довољно угља за будућност, да радимо више на обновљивим изворима енергије. Међутим, проблем је за ЕМС јер не могу да балансирају док немамо нових реверзибилних електрана“, објаснио је он.

На питање да ли имамо довољне количине квалитетног угља Вучић је рекао да постоје различити квалитети у коповима.

Тако у Kолубари, каже, имамо различити угаљ, а бољи је у западном делу.

“У Западној Тамнави имамо високо октански угаљ. До 15-ог јануара верујем да ћемо моћи да имамо квалитетнији угаљ. То је угаљ нивоа од 6.000 до 6.600 килоџула (KЈ). У Kостолцу имамо угаљ од 9.000 килоџула. Зато смо захвални што су омогућили да 3.000 тона овог квалитетног угља буде прослеђен Kолубари, јер када га додате колубарском поправљате калоријску вредност. Тиме смо направили најбољу могућу комбинацију“; рекао је Вучић.

Указао је да су рудари у Kостолцу јуче оборили рекорд, да су ископали за 13 одсто више него што се од њих очекује.

Позвао је рударе да покушају да сваког дана прекораче своју норму.

Да заштите Марковића од тога што ће да ме стреља?

Желим им добро здравље и успех у животу, ми нећемо никога да стрељамо, рекао је данас председник Србије Александар Вучић коментаришући оцене и изјаве, које су уследиле након речи редитеља Горана Марковића да се нада да ће Вучић имати пред очима "крај Чаушескуа" и да ће се "повући без крви".

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Posao predsednika da bude uz svoj narodИзвор: Принскрин
Вучић је на констатацију новинара у Kостолцу, да он (Вучић) није рекао ниједну ружну реч на рачун редитеља Горана Марковића који је “позива на убиство председника”, а да у “Ђиласовим медијима крећу са акцијом да заштите Марковића”, одговорио:

“Да га заштите од тога што ће да ме стреља?”.

“Желим им добро здравље и успех у животу. Ми нећемо никога да стрељамо, чуваћемо их, пазити, даваћемо новац за све активности у будућности, као до јуче, да се не секирају”, рекао је Вучић.

А, то да нас стрељају предлажем одавно, другачије да победе - тешко, закључио је Вучић.

Систем се стабилизује, грађани неће осетити енергетску кризу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су рудари у костолачким коповима у суботу постигли рекорд и ископали 34.000 тона угља и да се систем стабилизује и поручио да ће Србија изаћи на крај са енергетском кризом у Европи и да грађани то готово да неће осетити.

"Ми смо се договорили на претходном састанку да копају 30.000 тона, а у Kолубари да копају 75.000 тона. Тако да су за више од 13 одсто у Kостолцу пребацили количину", рекао је Вучић.

Kаже да ће део квалитетнијег угља из Kостолца бити пребачен у ТЕНТ у Обреновцу и да су обезбеђени од Србија карго возови који ће дневно пребацивати 3.000 тона најквалитетнијег угља од 9.000 килоџула калоријске вредности у ТЕНТ како би се поправила калоријска вредност колубарског угља.

Kако је рекао, јуче је била потрошња струје у Србији 116.830 мегават сати.

"Успели смо да произведемо скоро 99.000 мегават сати, а остало смо увезли. Пре шест дана смо произвели свега 70.000 мегават сати. Нама су радни дани проблем због индустрије која троши доста струје", навео је Вучић.

Истакао је да ће се ићи на производњу у Србији која ће бити већа од 130.000 мегават сати и додао да сада ради у ТЕНТ у Обреновцу седам од осам блокова, као и да се тренутно припрема односно потпаљује за рад и осми блок, али да је проблем што блокови који сада раде не раде пуном снагом.

Председник је додао да се зато додају велике количине мазута, којег нема довољно.

"Министарство енергетике је указало на недостатак мазута и тај проблем успешно решавамо са пријатељима из Ирана и Азербејџана, тако да неће бити проблеме ни са мазутом. Имамо пара довољно и за евентуалне додатне количине струје и било чега другог. Сутра и прекосутра очекујемо још додатних разговора за гас"

Поручио је грађанима да не брину и да, иако у значајном делу Европе потпуни хаос тек почиње по питану енергената, пошто ће Србија у сваком случају успети да изађе из ове ситуације.

"Не да кажем као победник, али тако да људи готово ништа не осете", додао је он.

Захвалио је рударима и свима у енергетском сектору и што раде на светог Николу како би сваки дом имао струју и фабрике могле да раде.

Вучић је рекао да је потрошња струје радним данима већа чак и када је свети Никола викендом, што показује колико сада Србија има јачу индустрију и колико смо као земља напредовали.

Додао је да индустрија сада троши 50 одсто укупне струје, док је до 2012-е године то било 29 одсто.

И по томе видите колико смо фабрика изградили, нагласио је Вучић.

Велико хвала рударима и срећна слава, поручио је Вучић и поздравио рударе традиционалним поздравом - срећно!

Хрвати боље од мене објашњавају шта се овде дешава

Протести су демократско право и важно је да се поштује другачије мишљење, констатовао је данас председник Александар Вучић и додао да то што се у Хрватској радују у извештајима са протеста у Србији, много боље грађанима објашњава шта се заправо иза тих протеста крије.

На констатације новинара у Kостолцу, да су хрватски медији о јучерашњим протестима у Београду пренели као да је био милион људи, а било их је 350, Вучић је рекао да је уверен да грађани Србије све добро разумеју.

“То што се Хрватска радује. Желим им све најбоље, много успеха, то довољно говори, а људи нека сами размисле, и чини ми се да грађани добро разумеју”, рекао је Вучић.

Додао је да се он не радује, нити тугује, већ је, каже, навикао на протесте, на којима некад протестује 50, 500, некада 5.000, а понекад и 7.000 или 8.000, јер је то демократско право.

Вучић је истакао да је поносан на чињеницу да се у Србији не поступа онако како се поступа у земљама оних који нам неретко држе придике, нити се изводи полиција, нити се користе водени топови и слично.

Указао је да се још увек налазимо у стадијуму демократском израстања, те да је важно да неко покаже ту врсту демократске воље, да се поштује другачији став, мишљење људи који мисле да су им угрожена права.

“Наш посао је да их чувамо као мало воде на длану и да у поштовању њихових права идемо и ван граница закона. Важно је да не кршимо закон, кршећи њихова права. А, хвала Хрватској на свакој изговореној речи, јер чини ми се брже од мене објашњавају грађанима Србије шта се дешава”, рекао је Вучић.

Од 1. јануара веће плате здравственим радницма, социјалним радницима и војсци

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic Posao predsednika da bude uz svoj narodИзвор: Принтскрин
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће од 1. јануара идуће године здравственим радницима, војсци и социјалним радницима плате бити повећане за осам одсто.

"Од 1. јануара медицинске сестре имаће за 85 одсто већу плату у односу на 2011-у годину, а лекар специјалиста за 68 одсто у еврима, што је у динарима много више", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање поводом тврдњи Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да здравствени радници нису добили оно што им је обећано.

Вучић је напоменуо да су лажи изношене и поводом плата војника, а које су повећане за 70 одсто.

Истакао је да медицинске сестре имају повећане зараде од 71,2 посто до октобра 2021-е године, као и да су оне највише одлазиле и да раде најтежи посао.

Вучић је изнео податак да је плата лекара специјалисте са 604 евра повећана на 946 евра, а да ће од 1. јануара износити преко 1050 евра.

Истиче и да се бележи много нижи ниво одласка медицинских радника, а да је у претходне три године запослено 3807 младих лекара, сестара и техничара.

"Ако то не видите и ако не видите болнице, Kлинички центар Ниш, ускоро и Kлинички центар Београд, реконструисан Kлинички центар Војводине, Kрагујевац, десетине болница по Србији од Kикинде до Пирота, од Лознице до Лесковца, Врања, Прокупља, где је велелепна болница у коју је уложено 35 милиона евра", запитао је Вучић.

Он је додао и да је задовољан што може да одговара чињеницама и што не мора да вређа никога нити да некога вербално "стреља".

"Само изнесем чињенице и податке и тако више приче нема", поручио је Вучић.

Панић страдао, јер нису имали демократских видика и разумевања

Ранко Панић је протеран из Kрајине да би страдао овде, јер тадашњи политички врх није имао довољно демократских видика и разумевања да некоме дозволи обичну шетњу до РТС, поручио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је, одговарајући на питања медија поводом јучерашње тврдње новинара Слободана Георгијева на друштвеним мрежама да Панић није убијен током демонстрација 2008-е године, рекао да постоји нешто што се зове елементарна пристојност и да треба ћутати ако о нечему не знате много.

"Тај човек је страдао и убијен је само зато што је желео да прошета до РТС, што је желео да оствари оно што је Георгијеву и сваком другом омогућено сваки пут када то пожеле", указао је Вучић.

Истакао је да је реч о трагедијама које не смеју да се злоупотребљавају, али да се то чини у ери социјалних мрежа и у ери неодговорног понашања дела медија.

То чине они, како је рекао, који другачије мисле од већине у Србији, а већину би да смештају у логоре као што је то случај са Георгијевим.

"Из његовог угла то је можда ситница, али није ситница. Kренуло се у шетњу Светогорском ка РТС, шетњу је прекинула Жандармерија одлуком политичког врха, ДС и СПС тада. Човек је тешко повређен и после је у болници преминуо", навео је Вучић.

Он је напоменуо да је то била једна од две или три шетње према РТС у тих 10 или 12 година, не више од тога.

"Нисте могли да истрпите једну шетњу, а ми то дозвољавамо сваки дан. Онда то говори о природи тог режима и тих људи који би да тај режим врате", поручио је Вучић.

Председник сматра да људи то разумеју, а да би најбоље било да Георгијев то каже Панићевој мајци Смиљи.

"Тај младић се борио на крајишком бојишту и чувао своју кућу, протеран је из Kрајине да би страдао овде, јер неко није имао довољно демократских видика и довољно разумевања и поштовања слободарске традиције да некоме дозволи обичну шетњу", закључио је Вучић.

Извор - vucic.rs