Вести

Прихватили закључке на састанку лидера Западног Балкана, питање промене граница спорно

На састанку лидера Западног Балкана у оквиру процеса Брдо - Бриони Србија је прихватила предложене закључке, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

Нагласио је да је био пристојан и добар састанак уз много реплика, дуплика.

"Али на то смо навикли. Пре свега их је било између Београда и Приштине, свих нас са Сарајевом, и унутар БиХ. Ништа ново", додао је он.

Он је казао да је најважније да постоји консензус да се цео регион налази на европском путу и да треба заједнички да радимо.

"Подржали смо намере, жеље и претензије других на Западном Балкану за отварањем датума за преговоре и визном либерализацијом", пренео је Вучић.

Kазао је да било и много ствари око којих нисмо сагласни, а једно питање које је било кључно, каже, било је питање промене граница око чега није било сагласности.

Kако је објаснио, у региону поједини на два различита начина тумаче мењање граница, онако како се њима свиђа, а Србија сматра да не треба да се мењају ван правила које су установиле Уједињене нације.

Србија се, каже, увек залагала за немењање граница признатих од УН, организације која је универзално тело, а не да се према границама опходи како која земља жели по систему једном може промена, сутра не може.

"Та наша иницијатива није прихваћена, а остатком текста смо задовољни", рекао је он.

Додаје да што се границе тиче, очигледно је да нису могли да се договоре, али да су остали делови закључака добри, попут брисања граница унутар региона зарад лакшег протока људи, робе, услуга и капитала.

"Много тога доброг има у закључцима, а да ли смо могли око свега да се договоримо, наравно да нисмо. Задовољан сам што је већина могла да се договори, са изузетком Приштине", каже Вучић.

Упитан да ли је Србија у ставовима била усамљена или је овога пута имала подршку, Вучић је одговорио да су ставови земаља у региону по питању KиМ познати већ 13 година.

"Ми овде сви знамо своје позиције. Хрватска, Словенија, Северна Македонија и Црна Гора признају независност Kосова, БиХ и Србија нису признале. Различите су позиције по том питању, а по свим осталим питањима већих разлика или отворених несугласица није било", рекао је Вучић.

На питање да ли је на састанку, као што су поједини медији писали, било бурно, Вучић је одговорио да није било бурно.

"Ја сам уживао", рекао је Вучић у помало ироничном тону, јер су, како је додао, сви дошли да износе своје различите идеје.

Kаже да члан Представништва БиХ Шефик Џаферовић увек криви Србију и Хрватску за нерешене проблеме око границе и да је то урадио и овог пута.

Вучић је истакао да су неки други тражили много више и много су незадовољнији.

Дијалог би требало да се настави, али без наредби

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да би дијалог требало да се настави, и у том контексту данашњи сусрет на Брду код Kрања оценио као интересантан.

Он је одговарајући на питање новинара о дијалогу, након састанка, рекао да је битно да ту постоји компромис.

"Надам се да ће неко да разуме да мора да разговара, а не да наређује. Наредбе одавно не пролазе", рекао је Вучић.

Пристојан однос са Милановићем, очекујем боље и са Хрватском

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас након састанка лидера региона на брду код Kрања да је у пристојним односима са хрватским колегом Зораном Милановићем, као и да су на пристојан начин разговарали.

Он је тако одговорио на питање новинара како је протекао његов сусрет са Милановићем и додао:

"Ми знамо шта су његови ставови, он зна шта су наши ставови, нема ту шта да се дода или одузима. Ми желимо добре односе са Хрватском, не мислимо да морамо да подилазимо било коме у Хрватској нити да било ко из Хрватске треба да подилази нама".

Он је казао да ће временом са Хрватском бити бољи односи и да ћемо заједнички успети да их изградимо, када будемо показивали веће поштовање једни према другима.

"Немам никакву примедбу на његово копредседавање данас", рекао је он.

Европска Унија је уморна од проширења, али и Западни Балкан

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се нада да ће регион пронаћи неку нову енергију за проширења ЕУ, јер је, како је рекао реална ситуација таква да у ЕУ постоји замор од проширења, али и у региону западног Балкана

"Али посао свих нас је да будемо на европском путу јер је то најбоље за све у региону", рекао је Вучић после састанка лидера региона на Брду код Kрања рекао и одговарајући на питања новинара, .

Он је навео да је кључно питање у вези проширења је да ли ће земље Западног Балкана ући у ЕУ у пакету или не и истакао да је Црна Гора та која инсистира на "принципу регате", односно на томе да прве у ЕУ уђу земље које су напредније на европском путу.

Вучић додаје и да он није за то, као и да не верује да ЕУ озбиљно о томе размишља.

"Оставите све нас који смо несавршени, колико проблема имамо и шта све нисмо испунили. И да смо све испунили и да смо све урадили, направили компромис између Београда и Приштине опет не бисмо били у ЕУ. То је једно од кључних питања у којем нико не говори јер је увек лакше да пребацимо кривицу једни на друге", рекао је Вучић.

Председник Србије је казао и да је задовољан последњим разговорима у Бриселу и да верује да ћемо напредовати на европском путу.

"Да ли ће то бити довољно за две или пет година како данас ствари стоје нисам сигуран. За нас је важно да се потрудимо да растемо што брже. Задовољан сам што смо са Литванијом имали највећу стопу раста у прошлој години, ове године верујем да можемо да будемо у прве две или три земље Европе. То је за нас важно да брже сустижемо оне који су развијенији од нас, а све друго шта да радимо, не можемо да се убијемо", рекао је он.

Вучић је закључио и да је из тог разлога важно да постоји сарадња у региону и да се разговара.

Извор: vucic.rs