Вести

Сокобања међу лидерима транспарентности у Србији

У Републици Србији, од 145 локалних самоуправа Општина Сокобања је на 5. месту у овој години према Индексу локалне транспарентности (ЛТИ 2023) чије је резултате 13. октобра објавила Транспарентност Србија, уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), док су најтранспарентније локалне самоуправе Нови Пазар, Сомбор и Велико Градиште.

У демократском друштву, транспарентност је основни елемент добре владавине који чини јавну управу одговорнијом за свој рад, помаже да грађани буду свеснији својих права и обавеза, да буду боље упознати са одлукама јавних политика, и представља предуслов инклузивног процеса доношења одлука који укључује цивилно друштво и све заинтересоване стране, што је један од кључних предуслова за концепт отворене управе.

Сведоци смо урушавања владавине права на глобалном нивоу, али управо су резултати овог истраживања доказ да се и на локалном нивоу могу уложити напори и грађанима обезбеди несметан приступ информацијама.
Сокобања је добре резултате забележила и претходних година. На врху листе била је и 2015. године када је започето истраживање, док се прошле године нашла на трећем месту.