Вести

Сокобања оборила више сопствених рекорда у сектору туризма

Једна од најпознатији бања у Србији, Сокобања ове године оборила је више сопствених рекорда у сектору туризма, а по броју ноћења гостију избила је на прво место у Србији у конкуренцији бања и планинских центара, испред Врњачке Бање, Златибора и Копаоника. Подаци Републичког завода за статистику говоре да су од јануара до новембра туристи у Сокобањи имали више од 755.000 ноћења, док је Врњачка Бања нешто мање од 732.000 ноћења, Златибор 627.000, а Копаоник 536.000.

Сокобања је избила на прво место и по просечном броју дана који туристе бораве, а он је у том бањском центру ове године био скоро пет и по. Сокобањци се могу похвалити и највећим број реализованих туристичких ваучера. Од 300.000 ваучера колико је у 2022 години поделило Министарство туризма, код њих реализовано близу 100.000, односно трећина укупног броја.

Директор Туристичке организације Сокобања Љубинко Миленковић рекао је за Нову.рс да то место већ шест година обара сопствене рекорде, тако да су веровали да ће се једног дана, по многим показатељима, пробити на прво место у Србиј.

“Ми смо и у 2020. години која је била кризна због епидемије вируса забележили раст броја туриста и ноћења, тако да ни једна радња код нас није затворена, ни један радник у сектору туризма није отпуштен, већ су отворена и нова радна места. Ове године је број ноћења повећан за 52 одсто у односу на прошлу годину, а највећи број ноћења, скоро 740.000, остварили су домаћи туристи”, истакао је Миленковић.

Према његовим речима, већи број фактора утицао је да Сокобања из године у годину буде све посећенија. На првом месту је то, што Сокобања има све оно што једно континентално туристичко место може да понуди гостима – она је бањско лечилиште, али има и планине, реку и језеро.

“Мало је данас десетинација које туристима могу да понуде очувану природу, незагађен ваздух и активан одмор, а то је оно што туристи траже. За последњих 10 година ми смо учинили доступним много тога у нашем окружењу. На Ртњу, Озрену, Буковику и Девици маркирали смо преко 450 километара планинарских стаза, док је на природној стени у Врмџи обележено скоро 140 смерова за пењаче. Уредили смо за целодневни боравак туриста 36 излетишта, а пре 10 година било их је 19”, истакао је Миленковић.

Он је казао да су разлози одличне туристичке посећености и приступачне цене пансионске и ванпасионске потрошње.

“О томе говоре и редови испред кафана којих ће сигурно бити сад током новогодишних и божићних празника, а које имамо за све празнике. Ручак у кафани или ресторану са пуњеном пљескавицом, помфритом, салатом и хлебом можете да добијете већ за 1.200 динара, а пансион који подразумева три оброка дневно, међу којима је и ручак са преко 20 јела у понуди, је 1.600 динара. Цене су овог лета у ресторанима и кафићима нешто повећане, али не драстично. Домаћу кафу у неким локалима можете да попијете за само 80 динара”, рекао је Миленковић.

За предстојеће празнике, додао је он, закупљено је 90 одсто смештајних капацитета у Сокобањи, а највећи број гостију, као и у остатку године биће из Србије, првенствено из великих градова, Београда, Ниша, Новог Сада и Крагујевца. Међу гостима из иностранства, најбројнији као и обично биће Бугари, Македонци и Руси.

“Током лета, у главној туристичкој сезони од укупног броја гостију најбројније су продице са децом. Они чине отприлике 80 одсто укупног броја наших туриста. За Нову годину очекујемо пуно младих. Последњих година долазе нам бројне групе младих, закупе читаву вилу или два, три апартмана и остану по три, четири дана. Дочек Нове године у појединим дискотекама и ноћним клубовима кошта само 1.500 динара и то са урачунатом храном, али има и ресторана и хотела у којима је новогодишње славље 100 или 150 евра”, рекао је Миленковић.

Сокобања током летњих месеци нуди туристима око 14.500 лежајева у хотелима и апартманима, а током зиме између 9.000 и 10.000, јер поједини власници апартмана немају обезбеђено грејање.

Izvor: nova.rs