Вести

Србија и Бугарска да заједнички граде будућност

Бугарски народ увек ће у Србији имати пријатеља, некога ко ће бити спреман да на братски начин разговара о проблемима, јер имамо исту веру, а имали смо и много проблема у прошлости да бисмо себи дозволили да имамо проблеме у будућности, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Након откривања споменика Ћирилу и Методију у Димитровграду, Вучић је подсетио да је са бугарским председником на истом месту био пре три године, када су положили камен темељац, истичући да се данас јасно види шта је у том период урађено - око саме школе, али и ауто-пут са приступним саобраћајницама.

“Спремили су ми леп говор о Ћирилу и Методију, али ово није час историје, већ садашњости и будућности. Важно је за нас да гледамо у будућност, да градимо будућност”, приметио је Вучић.

Тада је, каже, рекао да Срби Бугаре прихватају и осећају као браћу, те да то понавља и данас.

“Зато сам сигуран да можемо да развијамо најбоље и најближе односе и да помогнемо Димитровграду, Босилеграду и сваком другом месту у Србији и Бугарској”, рекао је Вучић.

Председник је најавио да је план да се прошири индустријска зона, како би се привукли инвеститори, што би значило посао за људе у том крају, додајући да ће за то тражити и подршку бугарских пријатеља.

По питању школовања и уџебника, Вучић је нагласио да у школи у којој је осам разреда на бугарском и седам на српском - то лепо говори како под истим кровом могу да стоје српска и бугарска застава.

“Ми са тим немамо никакав проблем. Хоћемо да сви Бугари који живе у Србији имају право на свој језик, да воле своју земљу и народ. Са тим немамо проблем, јер је то оно што бисмо пожелели српском народу ван Србије”, поручио је Вучић.

Председник је казао да је за нас најважније да гледамо и видимо како и шта заједнички можемо да урадимо у будућности, додајући да ћемо то наставити да радимо.

Захвалио је председнику Бугарске на посвећнеости у развијању пријатељства са Србијом.

”С наше стране Бугари који живе у Србији, Бугари који живе ма где у свету увек ће имати пријатеља, некога ко ће бити спреман да не само на пријатељски, већ братски начин разговара о свим проблемима. Имамо исту веру, имали смо много проблема у прошлости да би себи дозволили да имамо проблеме у будућности“, указао је Вучић.

Рекао је да би волео да види више бугарских туриста у Србији, као што Бугарска види све већи број туриста из Србије.

”Поносан сам што смо једну малу ствар коју смо започели, у смислу материјалне вредности, али велику у духовном мислу, успели да завршимо и показали како видимо будућност Србије и Бугарске, а она је свакако заједничка“, поручио је Вучић.

Замолио је грађане Димитровграда да воде рачуна о комшијама, не гледајући на националност, да живе заједно и заједно развијају Србију, као и заједничке односе са Бугарском.

Izvor : vucic.rs