Вести

Трећина буџета за инвестиције

На јучерашњој конференцији за новинаре Општинског одбора СНС Сокобања, јавности се обратио Владимир Миловановић, заменик председника Општине Сокобања и председник Одбора. Он је представио нацрт буџета за 2020. годину. Према његовим речима 35% од укупног буџета биће утрошено на инвестиције. Опредељена су средства за израду Плана детаљне регулације обилазнице у Сокобањи, за коју је спроведена јавна набавка и у поступку је реализација, као и за измену просторног плана и експропријацију земљишта.

Планира се и реконструкција и доградња водоводне мреже и изградња атмосферске канализације у улицама Светозара Марковића, Омладинској, Миће Панића, Бањичкој и улици Бранка Ђурића.

‒ Предвиђена су средства за санацију депоније која је ове године правила доста проблема, пројекат је завршен и почетак радова је заказан за пролеће. Овим ћемо се ухватити у коштац са проблемом који је вишедеценијски и са којим су се неуспешно бориле претходне власти ‒ рекао је Миловановић.

Буџетом за 2020. предвиђена су средства за наставак санације сеоских путева и улица, као и за инвестиционо одржавање тротоара.
У сфери социјалне политике буџетом за наредну годину предвиђене су исплате једнократне помоћи пензионерима са минималним примањима, као и исплата једнократне помоћи социјално угроженим породицама, наставиће се са исплатом једнократне помоћи за новорођену децу.

‒ Наставићемо и са субвенционисањем пољопривредне производње, али и са суфинансирањем организација у области спорта са територије наше општине, са посебним освртом на развој школског спорта, као и суфинансирањем медија и удружења грађана ‒ додаје Миловановић.

Део буџета за наредну годину планиран је за побољшање материјалних услова у школама, предшколској установи „Буцко” и Дому здравља. Такође, ове године је обезбеђена бесплатна ужина за све основце са територије наше општине, а у оквиру новог буџета предвиђена су средства да се са овом акцијом настави у будућности. Иста ситуација је и када је у питању јавни превоз путника на територији наше општине, па се новим буџетом планира наставак финансирања бесплатног превоза.

Нацрт буџета за 2020. годину биће објављен на сајту Општине Сокобања и биће доступан свим грађанима на увид, а у наредних десетак дана биће одржана и јавна расправа о буџету.