Вести

У првом полугодишту ФДИ 1,732 милијарди евра

Председник Србије Александар Вучић саопштио је вечерас да је Србија у првом полугодишту остварила увећани ниво директних страних инвестиција за 18,9 одсто.

Вучић је, за ТВ Хепи, рекао да је разговарао са гувернерком НБС Јоргованком Табаковић која му је рекла да је ниво директних страних инвестиција достигао у првом полугодишту ниво од 1.732 милијарду евра.

"Надам се да можемо да изгурамо да дођемо до три милијарде евра ове године. Ипак је и ово година короне, па се не одлучују људи на инвестирање“, објаснио је он.

Такође је саопштио да ће Србија у другом кварталу имати привредни раст од 15 одсто, што је апсолутни рекорд за Србију и било ком кварталу. Вучић је указао да је Србија имала минималан негативан раст од минус 1, односно минус 0,9 одсто.

"Наш раст због тога тешко може да буде висок, а ми очекујемо да у овој години будемо први у Европи по расту са плус седам одсто“, рекао је он. То, истиче, донело би веома значајно повећање пензија.

"Чак и да користимо швајцарски модел имаћемо изненађење за пензионере. Ако кажем да има разлога за радост и добре вести они знају да их не лажем. Верујем да ће бити обрадовани оним што ћемо рећи за месец или два“, нагласио је он. Казао је да ће свакако бити повећање плата које ће бити значајно. Такође, каже жели повећати минималац да буде више од 35.000 динара.

"Први пут у историји Србије онај ко има минималац не би имао мање од 300 евра, што ће бити пре краја године. То је значајно померање стандарда, јер смо посебно бринули о сиромашним људима, који су имали 15.000 пре пар година и доћиће до 35.000 динара“; објаснио је он. Ствари се, према његовим речима, огромном брзином мењају.

Међутим критиковао је чињеницу да су министри потрошили свега 28 одсто буџета на капиталне инвестиције.

"Рекао сам премијерки Ани Брнабић да то не може да се толерише. Значи да ћемо имати 70 одсто извршења, а морате имати 80 одсто. У овом тренутку имамо бољи резултат у буџету, нижи дефицит за више од милијарду евра. Од тих милијарду евра 300 милиона остварено је већим приходима, чему можемо да се радујемо. Али за 700 милиона евра не можемо бити срећни јер показује да министри, директори јавних предузећа нису потрошили новац, јер нису имали припремљене пројекте, тражили више пара него што су могли да потроше, нису припремили довољно пројеката на које би могли да потрошимо новац“, рекао је он.

Вучић је истакао да морају да се гурају улагања у јавне инвестиције да би дошли до бројева који гарантују много више новца и буџете.

Желео сам да заштитим државу и грађане, не банке

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је замолио посланике своје странке који су предложили аутентично тумачење три закона која се тичу спорова грађана са банкама, да одустану и покушају да пронађу друга решења, да би заштитио најсиромашније грађане.

Додао је и да усвајањем тог тумачења не би највише биле погођене банке, већ држава.

На питање за то што је реаговао у и овом случају, а поводом навода у јавности да је банкарски лоби заговарао аутентично тумачење, које би ишло њима у корист, Вучић је за ТВ Хепи рекао да они који су то предложили нису имали намеру да заштите банке, већ државу до самовоље адвоката.

“Не треба бити нарочито паметан па бити на страни народа и рећи да су банке те које узимају више профита него што би требало, али руководио сам се нечим другим. Добро сам погледао, разумем и намеру оних који су предложили то, не да заштите банке, већ државу од самовоље адвоката, који су данас штрајковали због себе, а не због народа”, рекао је Вучић.

Како је рекао, није могао да дозволи да они који представљају странку коју води стану иза тога због тога што би у мањем делу било штетно за народ.

“Највећу корист имају адвокати, а не грађани и обичан народ, не најсиромашнији и то треба да се зна”, рекао је Вучић.

Додао је да није ту само питање банака, већ и Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, јер би држава била осуђена да плаћа огромне своте новца.

“Нећу да говорим о случајевима у којима се договарају правосуђе и адвокати како пресуде против државе да се доносе, али томе не можемо да станемо у крај годинама и држава стотине милиона евра исплаћује. Али, да се не мешам у независност судова”, рекао је Вучић.

Додао је да, када у земљи имате ситуацију у којој од седам милиона становника, имате седам милиона председника, премијера, кошаркашких и фудбалских селектора, често људи не улазе у суштину проблема.

“Говорили су да сам то урадио због страха од народног гнева. Не би било народног, већ гнева адвоката, а ја нисам нарочито плашљив када су у питању адвокати, јер сам увек спреман да разговарам са њима и да им одговорим”, додао је Вучић.

Понавља да би аутентичним тумачењем један део сиромашних грађана, који није требало да плаћају високу цену трошкова обраде кредита били оштећени, те је замолио посланике да од тога одустану и покушају да пронађу друга решења.

“С једне стране хоћете да помогнете најсиромашнијима, који су заиста погођени високим трошковима обраде кредита, а са друге, имате кочнице јер то није тако једноставно и једнострано како изгледа. Али, на то смо навикли”, рекао је Вучић.

На констатацију да је то данас била вест дана, Вучић је одговорио да је за њега вест дана долазак немачке компаније МТУ и постављање камена темељца за њихову фабрику.

На крају 2021. српски БДП биће 50,5 или 51 милијарди евра

Српски БДП ће на крају 2021. године бити вредан 50,5 или чак 51 милијарду евра, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је гостујући у Ћирлици на Хепију истакао да је то за више од 50 већа вредност од БДП-а Србије у 2012. години.

"Ако и следеће године раст БДП-а буде седам одсто то нас доводи да БДП буде близу 54 милијарде евра. Да ли смо некад имали већи БДП у Србији - никад", нагласио је Вучић.

Додаје да никада нисмо имали ни веће плате и нити пензије, али да је то тешко људима да признају.

"Давно смо престигли ниво из 1989. године, а о којем смо толико раније причали у емисијама. И то смо све успели само у претходних неколико година", нагласио је председник.

Србија од прављења вунице стигла до авионских мотора

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је наша земља доживела "квантни скок и технолошки узлет", када је успела да привуче немачки МТУ који је почео данас да гради фабрику у Новој Пазови.

"Србија је од производње вунице стигла до авионских мотора", нагласио је Вучић гостујући у Ћирлици на Хепију.

Вучић је казао да је добио од премијерке Ане Брнабић важан податак да је Србија у четвртом кварталу прошле године у односу на исти период 2016. године дуплирала број запослених у ИТ сектору.

"Било је 19.122, а сада је 38.179, а просечна плата њихова је подигнута са 127.000 на 183.000 динара. Погледајте само колико је Србија напредовала по том питању. ИТ сектор чак полако и престиже пољопривреду и очекујем да за годину дана и престигне пољопривреду у уделу у БДП - у", навео је Вучић.

Додао је да упркос томе мора да се води рачуна о најсиромашнијем делу становништва који су погођени и трошковима обраде кредита.

"Не могу да будем против банака, јер су важне, али да не будем увек на њиховој страни", додао је Вучић.

Каже и да је Србија у претходних пет дана имала највише путника икада кроз Србију, као и да смо по томе превазишли за 11 или 12 одсто 2019. годину. Вучић је додао да је увећан број и домаћих и страних возила, као и да се у Србији стално повећава број возила, што такође говори о повећању стандарда грађана.

Казао је да још не може да открије који ће још велики инвеститор стићи у Ваљево, све док њихов борд директора то не потврди. Вучић каже да је компанија МТУ све већ договорила са Португалом да гради тамо фабрику, али су тражили да изграде куће у околини за њихове инжењере како би били близу градилишта, али су им у Португалу рекли да морају да виде са локалном самоуправом.

Председник додаје да су били сигурни да ће им Србија одмах изаћи у сусрет пошто виде колико наша земља жели ту инвестицију и труд да се запосле људи.

Вучић је казао да у Србији постоји прилив страних инвестиција на нивоу 60 или 61 одсто за цео регион.

Просечна плата у јануару 612 евра

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се очекује да ће просечна плата у јануару идуће године у Србији бити око 612 евра.

Он је на ТВ Хепи рекао да је просечна плата у Београду сада 705 евра, а да би у јануару требало да буде 770 евра.

Зараде нагло скачу, земља иде напред, истакао је Вучић наводећи и да су у питању тектонске промене и да се то многима не свиђа.

"Деценијама смо учили да не можемо да побеђујемо, а данас када побеђујемо у економији сами у то не верујемо", рекао је Вучић додајући да треба да имамо више самопоуздања. "Што би неко волео да будемо испред њега", упитао је Вучић додајући да смо научени да деценијама будемо на зачељу Европе, и да не можемо да прихватимо да Србија буде успешнија.

Наводи и да се многи, који су одлазили, сада враћају и то се враћају они који су најпаметнији и најобразованији. Вратиће се огроман број у наредних пет година, али морамо да вратимо занатлије којих овде више нема, каже. "Недостају вариоци, месари, водоинсталатери, бравари, тесари", наводи Вучић и каже да долазе да раде људи из околних земаља.

Навео је да на Београду на води од 2.175 радника свега 200 је из Србије. Додао је и да незапосленост више није проблем, али да је проблем наталитет. Каже да ће бити 11 или 12 одсто незапослених по новој методологији у коју не улази пољопривреда.

Бивша власт није веровала да ће неко озбиљно да ради и направи реформе, приметио је, и додао да су основе привреде за све ово што је данас постигнуто постављене реформама 2014. године.

Izvor vucic.rs